Ihmeellinen ja kummallinen ESTA – mikä se oikein on

Yhdysvaltoihin matkustavat tarvitsevat tavalliset viisumin päästäkseen maahan. Tiettyjen maiden kansalaisilta viisumia ei kuitenkaan tarvita, ja suomalaiset kuuluvat tähän ryhmään. Ihan tyhjin käsin eivät suomalaisetkaan sentään Yhdysvaltoihin pääse, vaan jamboreelle mielivien tulee kaikkien tehdä ESTA-hakemus (pidemmältä nimeltään Electronic System for Travel Authorization).

ESTA on eräänlainen etukäteen tapahtuva maahantulotarkstus, joka nopeuttaa varsinaista maahan saapumista. Suomalaiset voivat halutessaan myös hakea viisumia, mutta ESTA on sekä edullisempi että helpompi vaihtoehto. Koska ESTA on voimassa kaksi vuotta myöntämisestä, joten sen voi hakea vaikka heti. Sitä ennen pitää varmistaa, että myös passi on voimassa vielä puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen, sillä ESTA on passikohtainen. Sitä ei voi hakea eri passilla kuin millä on aikeissa matkustaa jamboreelle. ESTA-lupaa ei myöskään voi siirtää toisen ihmisen nimiin.

ESTA ei automaattisesti takaa maahanpääsyä (kuten ei toki viisumikaan), vaan viranomaiset tekevät ratkaisunsa aina raja-asemalla. Voimassaoleva passi, ESTA ja partiohuivi ovat kuitenkin hyvä yhdistelmä maahanpääsyn varmistamiseksi.

Apua ESTA-hakemukseen

Jamboreen postilaatikkoon (info@jamboree.fi) on jonkin verran kolahdellut kysymyksiä ESTA-hakemuksesta. Ja hyvä niin! Aina kannattaa tarkistaa, jos jokin kohta ihmetyttää. Me olemme jo aika hakoja neuvomaan ainakin perusasioissa.

Jokainen hakee henkilökohtaisen ESTA-luvan matkaa varten Yhdysvaltojen Department of Homeland Securityltä (DHS). Hakemuksessa on useassa kohdassa kysymysmerkki, jonka takaa saa apua kyseisen kentän täyttämiseen. ESTA-luvan tulee olla myönnettynä viimeistään 30.4.2018 ja tiedon merkittynä Kuksaan.

Tässä kuitenkin vielä muutama kuuma vinkki täyttäjälle:

  • Ole tarkka ja rehellinen kaikkia tietoja täyttäessäsi.
  • Nimitietojen tulee olla täsmälleen samoin kuin passissa.
  • GE-jäsenyys tarkoittaa erityistä ”ohituskaistaa”, jossa matkustajalle tehdään etukäteen tarkempi syyni, jolloin maahantulo on helpompaa. Tämä on kuitenkin kallista ja sitä tulee hakea erikseen. Jamboreelle et tätä tarvitse.
  • Sähköpostiosoitteen osalta voit antaa myös jonkun muun (esim. vanhemman) osoitteen, kunhan sinut saa siitä varmasti kiinni.
  • Työnantajan tietojen ilmoittaminen on pakollista, vaikka kyseessä ei olekaan työmatka.
  • Matkatiedoissa kysytään paikallisen kontaktin tietoja. Näihin kohtiin täytetään UNKNOWN.
  • Kelpoisuuteen liittyvissä kysymyksissä kysytään erilaisia kysymyksiä liittyen huumeiden käyttöön, rikostuomioihin, terrorismiin osallistumiseen sekä aikaisempiin maahantulokieltoihin Yhdysvaltoihin. Vastaa rehellisesti, mutta jos yksikään näistä on YES, tulee ESTA-hakemus hyvin todennäköisesti hylätyksi.