Suomessakin on uutisoitu USA:ta vaivaavasta helleaallosta, joka paahtaa samalla myös Suomen joukkueen oheismatkalaisia. Ennen jamboreelle siirtymistä kaksi joukkueen matkaryhmää on juuri kuumuudessa hikoilevassa Washingtonissa. Viimeiselle oheismatkapäivälle on Washingtoniin luvattu yli neljänkymmenen asteen hellettä, joten olemme todenneet, että ohjelmaa on pakko muokata.

Kävelyn määrää on päivän kaupunkikierroksella supistettu minimiin, ja siirtymät kohteesta toiseen tehdään mahdolisuuksien mukaan busseilla. Tärkeä Washingtonin nähtävyydet katsastetaan silti (Arlington, Lincoln Memorial, Capitol ja Valkoinen talo), mutta ohjelmasta on vähennetty muistomerkkejä ja lisätty tilalle Air & Space Museum, jossa on hyvä ilmastointi. Museo sopii muutenkin kohteeksi ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotisjuhlapäivän jälkeisenä päivänä.

Muutoin tarkkaillaan lämpötilan nousua ja noudatetaan helteen perusohjeita:

  • Juo paljon vettä
  • Käytä aurinkorasvaa vahvoilla kertoimilla
  • Käytä päähinettä
  • Hakeudu varjoon aina kun mahdollista
  • Tarkkaile omaa oloasi. Jos alkaa huipata tai heikottaa, hakeudu sisätiloihin.

Ihan ei ole suomalaiset leirilämpötilat siis, mutta onneksi leirialueella ei ainakaan nyt ole ihan yhtä helteistä. Silti saapuvien leirimatkalaisten on hyvä varautua sekä ukkoskuuroihin että paahtavaan kuumuuteen (jonka korkea ilmankosteusprosentti saa tuntumaan vielä lämpimämmältä).

Kuva: Pauliina Seulu