Kaikki me olemme kuulleet kauhutarinoita siitä, miten USA:n reissun jälkeen puhelinlaskuun on pujahtanut yksi ylimääräinen nolla, kun datayhteydet ovat jääneet päälle tai on tullut soitettua kotiin pari vähän pidempää puhelua. Jos siis aiot käyttää omaa suomalaista liittymääsi matkan aikana, niin kannattaa jo ennen matkaa tutustua oman operaattorisi hinnastoon puheluiden ja etenkin datasiirron osalta.

Puhelinliittymässäsi voi olla myös maantieteellinen rajoitus (toimii vain Suomessa, toimii vain EU-alueella tms.). Turvallisuussyistä on tärkeää, että puhelin toimii myös ulkomailla, eikä siitä esimerkiksi ole estetty ulkomaanpuheluiden soittamista. Maantieteelliset rajoitukset kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta ja purkaa jo ennen matkaan lähtöä. Monet operaattorit tarjoavat myös erilaisia matkapaketteja ulkomaanmatkan ajaksi.

Puhelimella ei kannata matkan aikana paljon soitella, mutta on hyvä, että kriisitilanteessa voi soittaa omalle lähijohtajalle tai muulle matkan vastuuaikuiselle. Muutoin puheluissa kannattaa hyödyntää WhatsApp-puheluita silloin, kun käytössä on ilmainen Wi-Fi. Myös puhelimeen vastaaminen on kallista, eli vastaanottajalle karttuu herkästi iso lasku maksettavaksi, jos vastaa Suomesta tuleviin tavallisiin (ei-WhatsApp) puheluihin.

Yksi vaihtoehto on ostaa USA:sta paikallinen prepaid-dataliittymä. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että Suomen liittymän puhelinnumeroa ei voi matkan aikana käyttää, mikäli ei ota mukaan toista puhelinta sitä varten tai puhelimeen on mahdollista laittaa kaksi SIM-korttia.

Huomioithan, että WhatsApp on laitekohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, WhatsAppissa numerona näkyy se numero, millä sovellus on puhelimeen rekisteröity eli kotimaan liittymän puhelinnumero. Vaikka puhelimeen vaihtaisi prepaid-liittymän, WhatsApp-numero ei muutu, mutta kotimaan liittymään ei voi soittaa tavallisia puheluita.

Joukkueen yleinen viestintäkanava on WhatsApp

Suomen joukkue viestii matkan aikana osallistujilleen paljon etenkin WhatsAppin kautta. Jokaisella leirilippukunnalla on oma WA, samoin oheismatkalla jokaiselle oheismatkan bussille luodaan oma WA. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että datayhteyksien pitää jatkuvasti olla päällä. Jamboreealueella on toimiva Wi-Fi. Myös oheismatkan aikana joukkueen käyttämissä hotelleissa ja ravintoloissa toimii Wi-Fi. Jopa käyttämistämme linja-autoista löytyy ilmainen langaton verkko.

Tarkkana on oltava silloin, kun oheismatkalla on vapaata aikaa liikuskella matkakohteessa. Silloinkin on syytä aika ajoin piipahtaa vaikka kahvilaan, jossa on tarjolla Wi-Fi. Näin voit tarkistaa, että joukkueen virallisiin WA-ryhmiin ei ole tullut tärkeitä viestejä tai tiedotteita.

Säästövinkkejä

  • Käytä dataa vain silloin, kun sitä todella tarvitset.
  • Puhelimeen voi asettaa erilaisia datarajoituksia, jotka vaihtelevat puhelintyypistä riippuen. Niiden avulla voit rajoittaa taustalla tapahtuvaa datan käyttöä.
  • Voit laittaa mobiilidatan kokonaan pois päältä, näin taustalla pyörivät ohjelmat eivät huomaamattasi aiheuta kustannuksia.
  • Käytä vain Wi-Fi-verkkoja.

Linkkejä operaattoreidenohjesivuille:

Telia: https://www.telia.fi/matkalla

Elisa: https://elisa.fi/puheliittymat/kaytto-ulkomailla/

DNA: https://www.dna.fi/ulkomaan-hintahaku/